Fiksne zvezde u ličnom, natalnom horoskopu

Zodijačko sazvežđe Devica - Virgo u horoskopu

Prvi mit: Legenda o Ikariju i Erigoni

Atinjanin Ikarije (pominje se i kao kralj) je jednog dana ukazao veliko gostoprimstvo bogu Dionisu. Dionis mu je, da bi ga nagradio, poklonio vinovu lozu i naučio ga je da pravi vino.

Veoma ponosan na svoje novo piće, Ikarije je na gozbu pozvao pastire. Međutim, oni su se napili i uplašeni mučnine koju su osećali, mislili su da ih je Ikarije otrovao. Ubili su Ikarija i njegovo telo pokopali u planini. 

Opširnije: Zodijačko sazvežđe Devica - Virgo u horoskopu

Zodijačko sazvežđe Lav - Leo u horoskopu

Mit: Nemejski lav (kojeg je ubio Herakle - Herkul)

Prvi Heraklov (Herkul) zadatak bio je da ubije nemejskog lava. Lav, koga su rodili Tifon i Ehidna bio je čudovišne veličine. Živeo je pored grada Nemeje (Peloponez) i pustošio svu okolinu.

Herakle je dugo tražio lavlju jazbinu. Pronašao je u mračnom klancu. Pećina je imala dva ulaza, Herakle je jedan od njih zatvorio ogromnim kamenom i počeo da čeka lava.

Opširnije: Zodijačko sazvežđe Lav - Leo u horoskopu

Zodijačko sazvežđe Blizanci - Geminorium u horoskopu

Mit: Dioskuri - Kastor i Poluks (Polideuk)

Prekrasna Leda, kći etolijskog kralja Testija, bila je žena spartanskog kralja Tindareja. Ona je u čitavoj Grčkoj bila čuvena po svojoj izvanrednoj lepoti.

Leda je sa Zevsom (Jupiter) rodila dvoje dece: 

Zodijačko sazvežđe Bik - Taurus u horoskopu

Prvi mit - Bik je bio Zevs (Jupiter) - Zevsova ljubavnica Ija (Ovidije - "Metamorfoze")

Prvo Zevsovo neverstvo bila je prelepa Ija.

Da bi sakrio Iju od ljubomorne Here on je pretvorio u kravu. Međutim, lukava Hera je zatražila od muža na poklon snežnobelu kravu (Iju) i dala je na čuvanje stookom Argusu (Argus je oličenje zvezdanog neba).

Ija, pretvorena u kravu, bila je lišena moći govora i nije mogla nigde da se sakrije od Argusa, koji nikad nije spavao.

Opširnije: Zodijačko sazvežđe Bik - Taurus u horoskopu

Zodijačka, Severna i Južna sazvežđa u horoskopu

Zodijak (životinjski krug) je pojas na nebeskoj sferi koji se rasprostire 8° severno i 8° južno od ekliptike. Po zodijaku se prividno kreću Sunce, Mesec i većina planeta Sunčevog sistema. Pojas zodijaka se sastoji od 13 sazvežđa. Pored 12 astroloških po kojima su nazvani horoskopski znakovi: Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe, tu je i trinaesto sazvežđe Zmijonoša Ophiuchus, između Vage i Škorpije.

Opširnije: Zodijačka, Severna i Južna sazvežđa u horoskopu

Fiksne zvezde u horoskopu

Ptolomejev sistem. Ptolomej je planetarnim sferama dodelio sledeći poredak, počevši od prve iznutra (najbliže Zemlji):   1. Mesec  2. Merkur  3. Venera  4. Sunce  5. Mars  6. Jupiter  7. Saturn  8. Sfera fiksnih zvezdaFiksne zvezde, zvezde stajačice ili nekretnice su sve zvezde osim Sunca. Pošto je njihova udaljenost u odnosu na Zemlju jako velika izgleda, u poređenju sa Suncem, Mesecom i planetama, da se one ne kreću. Astrologija i fiksne zvezde. Horoskop i fiksne zvezde. Fiksne zvezde u horoskopu.

Opširnije: Fiksne zvezde u horoskopu