Zodijačko sazvežđe Ovan - Aries u horoskopu

Mitologija - Legenda o Zlatnorunom Ovnu:

Sazvežđe Ovan (Aries) predstavlja mitološkog ovna sa zlatnim runom (koji je mogao i da leti) koji je nastao sjedinjenjem Posejdona (Neptuna) i Teofane. Posejdon je hteo da zavede Teofanu, pa ju je pretvorio u ovcu, da bi udaljio od nje druge mnogobrojne udvarače. On sam se pretvorio u ovna kako bi se mogao pariti sa Teofanom.

Ovaj ovan je poznat po tome što su Friks i njegova sestra Hela, deca Atamanta i njegove prve žene Nefele (boginja oblaka), na njegovim leđima odleteli da bi utekli zlobnoj maćehi Ini. 

Postoje dve verzije zašto je uopšte došlo do leta Friksa i Hele na Zlatorunom Ovnu:

Prva: Atamant je ostavio Nefele (zato što je poludela) i oženio Inom. Ina je bila ljubomorna i mrzela Nefele i njenu decu. Spletkama i podmićivanjem ubedila je muža da žrtvuje Friksa. Kada je Friks trebao da bude žtvovan, pojavio se Zlatnoruni Ovan koga je poslala njihova majka Nefele, dar  Hermesa - Merkura. Friks je sa sestrom Helom seo na Ovna koji ih je poveo na sever.

Druga: Kretus, brat Atamana, je imao ženu Demodice koja se zaljubilja u Friksa, koji je važio za veoma zgodnog muškarca, ali ga nije uspela zavesti. Razdražena odbijanjem, ona je pred Kretonom optužila mladića da je pokušao je siluje, a Kreton je iz ljubavi prema ženi, kao i prema svojoj ukaljanoj časti, želeo da se osveti za navodno silovanje.

Dok su Friks i njegova sestra Hela leteli na Ovnu kroz uzani prolaz na granici Evrope i Azije, Hela se uplašila (negde stoji da je ovan  zbacio sa sebe devojčicu) i pala u more (Helino more - Dardanelski moreuz).

Friks je bezbedno stigao na Kolhidu kod kralja Ejeta, koji mu je dao ruku svoje kćerke Halkiope. Friks je iz zahvalnosti za sretno spasenje žrtvovao Zevsu ovna, a njegovo runo poklonijo svom tastu Ejetu, koji je dalje obesio runo u Marsov hram i postaio strašnu aždaju da ga čuva. Postoji i verzija u kojoj Ovan sam skinuo runo i zatim otišao među zvezde.

Helu je Posejdon spasao i (silovao, ali u značenju kao sveto sparivanje ili žrtvovanje Bogovima).

Astrološki uticaj sazvežđa Ovan - Aries:

  •  Natčovečanska energija, borba zbog ljubomore i neispunjenih strasti, zavere (optužba za silovanje), stradanje žene (Hela), silovanje (Hela od Posejdona).
  • Prevara i izdaja od onoga kome se pomoglo ili dobrovoljno stradanje (Ovan je žrtvovan ili se žrtvovao sam).
  • Herojski odlazi na nebo. Zapamćen po herojskom delu.
  • Nesrećni odnosi u braku i razvod. Dva braka i "čudna" prva žena. Nosi probleme u glavi preko partnera.
  • Ptolomej: "Zvezde u ovnovoj glavi imaju prirodu Mars - Saturn, one u ustima Merkur (- Saturn), one u zadnoj nozi kao Mars, a u repu kao Venera.

Važnije fiksne zvezde u sazvežđu Ovan - Aries: