Zodijačko sazvežđe Lav - Leo u horoskopu

 

Mit: Nemejski lav (kojeg je ubio Herakle - Herkul)

Prvi Heraklov (Herkul) zadatak bio je da ubije nemejskog lava. Lav, koga su rodili Tifon i Ehidna bio je čudovišne veličine. Živeo je pored grada Nemeje (Peloponez) i pustošio svu okolinu.

Herakle je dugo tražio lavlju jazbinu. Pronašao je u mračnom klancu. Pećina je imala dva ulaza, Herakle je jedan od njih zatvorio ogromnim kamenom i počeo da čeka lava.

U predveče, kada je počeo da se spušta mrak, pokaza se čudovišni lav sa dugom kosmatom grivom. Herakle odape na lava tri strele, ali one odskočiše od njegove kože koja je bila tvrda kao čelik. Lav strašno zaurla i okrećući se na sve strane počeo je tražiti onoga koji ga je gađao. Kada je opazio Herkula u ogromnom skoku se baci na njega. "Heraklov topuz sevnu tada kao munja i kao udar groma sruči se na lavovu glavu; lav pade na zemlju ošamućen strašnim udarcem; Herakle se onda baci na njega obuhvativši ga svojim snažnim rukama i uguši ga."

Pošto je prebacio ubijenog lava na svoja moćna ramena, Herakle se pobednički vratio u Nemeju, prineo žrtve Zevsu (Jupiter) i u znak sećanja na svoj podvig ustanovio Nemejske igre (opštegrčke svečanosti koje su se praznovale svake druge godine. Priređivale su se sredinom leta u čast boga Zevsa. Ove igre su bile takmičarske i za vreme trajanja igara vladao je opšti mir u čitavoj Grčkoj).

Po drugoj verziji mita, Herakle je odrao lavovu kožu (koristeći lavove kandže) i nosio je kao trofej, a ujedno ga je načinila neranjivim.

Ipak, smatra se da je Zevs smatrao lava kraljem svih zveri i zato ga je postavio na zvezdano nebo.

Astrološki uticaj sazvežđa Lav - Leo :

  • Simbol moći, statusa i cilja (pošto je ova pobeda bila prvi Herkulov zadatak i početak).
  • Lav je sam po sebi moćan, ali ovo nije samo moć i dostojanstvo, već i moguće stradanje (Herkul je iskoristio lavove kandže da bi ga odrao).
  • Opasnost da značajna i velika osoba nastrada usled sopstvenog straha i od sopstvenog oružja.
  • Strah stvara egocentrizam, kada nestaje stvarne sigurnosti.
  • Prekomerna upotreba sile koja se na kraju okreće protiv onoga koji je pokrenuo.
  • U zavisnosti od planetarnih aspekata može se odigrati deo mita u kome lav strada ili deo mita u kome on ima izuzetnu poziciju, snagu i gde postiže svaki zacrtani cilj.
  • Stalno treba pobeđivati sebe, svoju gordost, kako ona ne bi bila pobeđena od Herkula.
  •  Ptolomej: "Među zvezdama lava, dve u glavi su kao Saturn-Mars. One tri na vratu su kao Saturn-Merkur...One u lavu kao Saturn-Venera, one na bedrima kao Venera-Merkur."

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Lav - Leo :