Zodijačko sazvežđe Škorpion - Scorpio u horoskopu

 

Sazvežđe Škorpiona se tačno piše Scorpius, što ukazuje na posebnog škorpiona.

Prvi mit: Škorpion koji je ubio Oriona

Jednom, dok se nalazio u lovu, Orion se iznenada sreo sa lepom boginjom Artemidom (Dijanom). I Artemida, boginja Meseca,  je bila čuveni lovac. Orion je pozeleo Artemidu za svoju ljubavnicu i  pri tome je primenio neprimerenu grubost i silu. Boginja ne dopusti da mu se tako lako preda. Razljućena i uvrijeđena njegovom brutalnošću, bezeci pred Orionom, Artemida je tako stigla do jedne livade i da bi se zauvek zaštitila i odbacila Oriona, pronašla je jednu malu i čudnu zivotinjicu sa otrovnom bodljom. Tu životinjicu je odmah poslala na Oriona, koga je ona ujela i on je izdahno.

Artemida je ubrzo zažalila zbog Orionove smrti, i zamoli Zevsa (Jupitera) da ga podigne na nebo.

Drugi mit: Škorpion koga je Gea poslala da ubode Oriona

Orion se hvalio da može da ubije bilo koga na svetu. Zbog njegovog razmetanja da će ubiti sve divlje životinje na zemlji, Artemida (Dijana), boginja Meseca, je poslala Škorpiona da ga ubije. U drugoj verziji je boginja zemlje Gea, simbol majke za sva živa stvorenja, poslala je Škorpiona da ubode lovca Oriona koji samo što nije ubio bika-Taurusa.
Njihova borba je privukla pažnju Zevsa (Jupitera) koji je obojicu stavio na nebo kako bi podsećali čovečanstvo da obuzdava svoju obesnost. Neobuzdano rušilaštvo nije dozvoljeno ni jednom čoveku, a ni većini bogova.

Na noćnom nebu je Škorpion u opoziciji (naspram) sa Orionom i Bikom. Kada se Škorpion uspinje Orion ide ka zalasku (ka svojoj smrti).

Treći mit: Škorpion koga je Artemida poslala da ubode Oriona zbog Eos

Eos, boginja zore, se svakog jutra uspinje da objavila dolazak svog brata Heliosa (Sunca). Eos, koja čitavog dana potkrepljuje erotske žudnje,  je preuzela naklonost Oriona. To je uznemirilo Artemidu, u čijoj je lovačkoj družini on tada bio, i ona je odlučila da ga iz ljubomore usmrti.

Astrološki uticaj sazvežđa Škorpion - Scorpio :

  • Gea šalje Škorpiona da ubije Oriona - naručeno ubistvo.
  • Razlog može biti novac i imovina (kada Gea želi da spasi Bika), osećaj pretnje, nesigurnosti i rivalstva (kada se Orion razmeće i tvrdi da može ubiti svakog stvora na zemlji) ili ljubomora.
  • Zvezde iz čela Škorpiona u teškoj postavci mogu ukazati na smišljeno i planirano ubistvo.
  • Zvezde iz Škorpionove žaoke opisuju sliku uboda.
  • U pozitivnim aspektima zvezde iz Škorpionovog čela ukazuju na izuzetno pronicljiv um, često sklon ezoteriji i "jeretičkom pogledu na religiju".
  • Zvezde iz repa i žaoke povoljnoj postavci stvaraju iscelitelje, osobe koje snagu otrova znaju da iskoriste za lečenje.
  • Ptolomej: "Svetle zvezde u telu Škorpiona imaju uticaj Mars-Saturn, tri zvezde u samom telu (srce Škorpiona) prirodu Mars-Jupiter. Zvezde u repu su prirode Saturn-Venera, a one u žaoci kao Merkur-Mars".

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Škorpion - Scorpio: