Zodijačko sazvežđe Jarac - Capricornus u horoskopu

Zodijački znak "Jarac" je tačnije "Morski jarac", stvorenje iz mitologije i nema veze životinjom jarac. Jarac je Egocerus ili Egipan.

 

Prvi mit: Jarac je Egocerus

Egocerus je bio jarac koji se sa Zevsom (Jupiterom) borio protiv Titana.
Egocerus je izmislio trubu nazvanu panikos, iz koje je izvedena "panika". Zvuk Egocerusove trube je nagnao Titane da se razbeže.

Pripisan mu je riblji rep zato što je trubu otkrio u moru i najverovatnije je to bila školjka.

Titani, koji su bili Uranovski bogovi, pobeđeni su od strane Olimpijaca. Olimpijci su postali novi bogovi, a Titani su smešteni ispod zemlje u Tartarus.

Zevs je, posle "osvajanja prestola i moći" postavio Egocerusa među zvezde zajedno sa njegovom majkom.

Drugi mit: Jarac je bog Pan

Bog Pan je imao noge poput jarca.

Tokom rata sa Titanima (gigantima), Bogovi su bili potisnuti do Egipta. Titan, čudovište Tifon, napalo ih je kod Nila. Uplašeni bogovi, da bi se spasli Tifona, promenili su svoja obličja. Zevs se pretvorio u ovna, Apolon u gavrana, a Artemida u mačku. Zato egipćani smatraju ove životinje svetim, jer su one slike bogova. Pan je tokom napada skočio u Nil i pretvorio gornji deo tela u jarca, donji deo u ribu. Zevs je smatrao da je ovo obličje boga Pana vredno da se zapamti, pa ga je ovekovečio na nebu.

Astrološki uticaj sazvežđa Jarac - Capricornus :

  • Sam oblik polu-jarac-polu-riba ukazuje na strah jer je nastao od velikog straha od čudovišta Tifona. 

  • Jedno čudovište (Tifon) stvara drugo čudovište (jarac-riba). Strah (Tifon) se agresijom razmnožava (nastaje jarac-riba).

  • U ovom sazvežđu boravi strah koji menja oblik čoveku (on pravi grimase). Isto truba proizvodi strašan zvuk koji izaziva paniku među Titanima.

  • U zvezdama sazvežđa Jarac žive slike strašne pretnje i nezamislivog terora (ovo detaljnije opisuje planeta koja se ovde nalazi).

  • Bežanje, skrivanje, pa i maskiranje.

  • Kako je donji deo Jarca riblji, nije normalno telo ukazuje na moguće probleme sa donjim delom tela (kolena se "odsecaju" od straha).

  • U povoljnoj postavci, moguć je prolazak kroz strašan period, izvojevati pobeda, ali strah da se stari neprijatelj može ponovo pojaviti traje i prenosi se na naredne generacije - strah se razmnožava.

  • I u najboljem slučaju imamo samo "zamrzavanje" manjeg ili većeg straha koji može da "oživi" i progoni generacije.

  • Ptolomej: "Zvezde u Jarčevim rogovima dejstvuju kao Venera-Mars. Zvezde u njegovim ustima kao Saturn-Venera. One u nogama i na stomaku kao Mars-Merkur. Zvezde u repu kao Saturn-Jupiter".

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Jarac - Capricornus: