Astrološki tranziti

Tranziti u horoskopu

Umetnost prepoznavanja optimalnog  trenutka

Tehnika astroloških tranzita je najčešće korišćen metod  u astrološkim predikcijama (predviđanjima) ; osnovni princip jeste tumačiti kretanje nebeskih tela i njihov uticaj na naš Natalni horoskop, no isto tako i Kompozitne, Uporedne , Progresivne horoskope...

Kako je nama u ovom tekstu cilj da približimo značaj i verodostojnost ličnih, dnevnih horoskopa (onih koji se baziraju na principu tumačenja   tranzita za određeni dan), ovde ćemo se prvenstveno baviti uticajem planeta na Natalne pozicije i njihovih kretanja kroz kuće (polja) Vašeg natalnog horoskopa.

Većina poznavalaca astrologije (i tumača horoskopa) je izuzetno dobro upućena u tranzite spoljnih plenata (prirodno, jer su oni najviše zastupljeni u literaturi, kao i prilikom astroloških konsultacija ). Tako da će mnogi od  nas lako odrediti osnovne principe, poput toga da se:

Jupiterovi tranziti  odnose na širenje i prosperitet, ma u kom polju da se nadje Jupiter postaje naklonost više energetske strukture koja nam pomaže da u svakoj situaciji prepoznamo smisao. Naravno ukoliko su izazovni aspekti onda to mora biti kroz stresnije okolnosti.

Saturnovi tranziti, o kojima se nesumnjivo najviše zna, na koje smo godinama upućivani, o kojima konstantno brinemo... I bez svake sumnje da nas Saturn suočava sa posledicama prethodnih delanja, čak i u najpozitivnijim aspektima on nas uči preuzimanju odgovornosti, hteli to mi ili ne.

Uran svojim „prolaskom“ kroz našu natalnu kartu govori o trenucima ekspanzije, genijalnosti, revolucije. Prilikom pozitivnih aspekata sa našim natalnim planetama nam daje mogućnost da  spoznamo  pun kapacitet individidualnih kvaliteta, no u negativnim aspektima čini nas neprilagođenima i nespremnima za promene koje su izvesne.

Neptunovi tranziti u bilo kojim aspektima upućuju na pronalaženje smisla, više znanje, unutrašnje putovanje, dolazak do sopstva. Naravno da se Neptun može iskazati kroz lutanja, ovisnost, nerealizaciju, ali on uvek donosi spoznaju (a Saturn nam pomaže da se sa njom formalno suočimo).

Pluton svojim aspektima donosi transformacije, upućujući nas sa suštinskim pitanjem KO smo mi sami, koji su naši ciljevi, zašto se nalazimo ovde gde smo, on je naš ego i njegov rušitelj u isto vreme. Pluton ima snagu da nas uzdigne do najviših pozicija, ali isto tako da nas natera da se suočimo sa potpunim besmislom.

Astrološke karakteristike koje sam u najkraćim crtama ovde navela, verujem da su svima poznate, i da ste na svoje, lične načine imali priliku da ih osetite, rastumačite i  integrišete u svoj život.

Ipak, ostaje jedno značajno pitanje, šta je sa tranzitima ličnih plenata i koliko oni zapravo imaju uticaj na naš život?

Odgovor je da upravo tranziti  Sunca, Meseca, Merkura, Venere i Marsa imaju  dramatičan uticaj na način na koji mi živimo, šanse koje nam se otvaraju i odluke koje donosimo, i to na svakodnevnom nivou!

Kretanja spoljnih planeta (koje sam već prethodno spomenula) i njihovi aspekti sa natalnim pozicijama obeležavaju najznačajnije cikluse našeg života, govore o opštoj energiji, našim kapacitetima i najvećim promenama. No, šta se dešava ukoliko su nama potrebni odgovori na pitanja poput toga kada je optimalan trenutak za potpisivanje određenog ugovora, koji dan je povoljan za kontaktiranje partnera iz prošlosti, koji dani su dani najvećih rizika i sl.

Kao astrologu meni je prioritetno da svom klijentu pružim adekvatne i što preciznije odgovore na ova pitanja, a najefektniji način za to je izrada dnevnih, nedeljnih, mesečnih horoskopa (osnovna predrasuda je da su ovi horoskopi netačni, neprofesionalni,  jer se predpostavlja da  ne odnose na pojedinca, već na  čitav astrološki znak, no istina je potpuno suprotna).

Iz mog dugogodišnjeg  iskustva tvrdim da  upravo tehnike analiziranja  kratkih vremenskih perioda daju potpuni uvid u astrološke uticaje  na dnevnom nivou, čime se drastično povećava mogućnost da se zapanjujuće precizno  predoče najoptimalniji periodi, kao i da se upozori na one koji mogu biti okarakterisani težim astrološkim uplivima.

Naravno da se prilikom izrade Dnevnih, Nedeljnih i Mesečnih horoskopa ne mogu prioritetno tumačiti  uplivi spoljnih plenata (koji  svakako obeležavaju osnovnu dinamiku) pa upravo zbog toga uključujemo i  tranzite ličnih pleneta, prilikom kojih važi nekoliko osnovnih pravila:

Tranziti Sunca

Govore o šansama, trenutku da zablistamo, povoljnostima  koje su pred nama, ljudima na visokim položajima, očinskim figurama, zaštitnicima. U negativnim aspektima napominju da se upravo ovakvih ljudi  treba kloniti ( naravno da je neophodno posmatrati obe plenete koje formiraju negativni aspekat. Npr. Merkur u kvadratu sa Suncem može govoriti o komplikacija u odnosu roditelj dete, glasove koji prete našoj reputaciji, loše vesti itd. ).

Tranziti Meseca

Iako se često zbog brzine Mesečevog kretanja ne koriste u praksi, moje iskustvo je da su oni dragoceni pokazatelj opšte energije koja prati određene dane, upućuju na važnost naših emotivno-psiholoških procesa, ali i drastično pomažu da se preciziraju pozitivne okolnosti određenih dana ( Npr.Mesec kroz II polje uvek pospešuje finansijske dogovore kroz XII govori o snažnoj intuciji, jakim snovima i sl .), pa je svakako vredan posmatranja i detaljnog analiziranja. Odnosi  se na žene, majke, osobe tople, zaštićujuće energije.

Tranziti Merkura

Su svakako jedna od najosnovnijih astroloških smernica prilikom tumačenja Dnevnih horoskopa. Oni nam govore o opštoj energiji, razgovorima koje vodimo, glasovima koje primamo, važnim informacijama  i sl. U vreme retrogradnog Merkura važno je posavetovati klijente na dodatan oprez prilikom potpisivanja ugovora, papira od vrednosti (naročito kada je uključen negativni aspekat), i/ili povratak na poslove iz prošlosti (kada je npr. Merkur R, u trigonu sa vladaocem MC-a ). Predstavljaju one koji su mlađi od nas, najmlađe saradnike, decu i sl.

Tranziti Venere

Predstavljaju najvažniji pokazatelj svih emotivnih događanja, dane u kojima su partnerski odnosi na samom vrhuncu, pozitivni aspekti govore o komplimentima, flertu, pa čak i važnim emotivnim pomacima u vezi (da bi ste ovo precizirali svakako uključite aspekte Uporednog i Kompozitnog horoskopa). U negativnim aspektima otvara šanse za prepirke, nesigurnost, svađe sa ženama, prijateljicama, partnerkama.

Tranizi Marsa

Nesumnjivo donose ogroman potencijal , no i velike izazove. U slučaju povoljnih aspekata dodeljuju nam    pozitivnu  energiju, volju, takmičarski duh  i pobede. U negativnim upozoravaju na svađe, agresiju, pa čak i povrede. Predstavljaju mlađe, dinamične muškarce koji mogu biti implusivniji, i svakako upozoravaju na temperament koji je sada važno kontrolisati.

Ovo je bio jako kratak pregled osnovnih  astroloških kvaliteta tranzita, jer cilj ovog teksta je prvenstveno da nas uputi ili podseti na značaj upliva ličnih planeta čijim tumačenjem dolazimo do visoko profesionalnih i decidnih Dnevnih, Nedeljnih i Mesečnih horoskopa, koji vam na  vrlo specifičan način  mogu pomoći da vodite svoj „astrološki dnevnik“ i sinhronizujete se sa Kosmičkom energijom.

Mi Vam na našem sajtu omogućujemo da na svakodnevnom nivou pratite  detaljan pregled planetarnih potencijala i rizika, i iskreno se nadamo da će ovaj tekst pomoći da  spoznate kvalitete ovih horoskopa i iskoristiti ih kao svoje lične vodiče ka uspehu, unutrašnjem miru i prosperitetu..

Autor:
Biljana Glušac