Zodijačko sazvežđe Blizanci - Geminorium u horoskopu

Mit: Dioskuri - Kastor i Poluks (Polideuk)

Prekrasna Leda, kći etolijskog kralja Testija, bila je žena spartanskog kralja Tindareja. Ona je u čitavoj Grčkoj bila čuvena po svojoj izvanrednoj lepoti.

Leda je sa Zevsom (Jupiter) rodila dvoje dece: 

 • kćerku Jelenu (Helenu), prekrasnu kao boginja - kasnije ženu Menelajevu, koja je sa Parisom pobegla u Troju što je bio povod za Trojanski rat; i
 • sina Poluksa (Polideuka)

Leda je i sa Tindarejem imala dvoje dece: kćer Klitamnestru i sina Kastora.

U drugoj verziji mita Dioskuri, Poluks i Kastor su blizanci, sinovi Zevsa i Lede. Zevs se Ledi prikazao kao Labud, da bi joj lakše prišao. Plod njihove ljubavi bila su dva jajeta. Iz jednog se rodila Helena, a iz drugog Poliks i Kastor. 

Poluks je bio besmrtan, a Kastor smrtan. Obojica su bili veliki heroji. Niko nije mogao da prevaziđe Kastora u upravljanju kolima. Poluks je bio neprevaziđen u pesničenju. U svim podvizima su učestvovali zajedno jer ih je vezivala najiskrenija ljubav.

Kastor i Poluks su imali dva rođaka - Linkeja i Idasa. Idas je bio silan ratnik, a Linkej je imao tako oštar pogled da se od njega nije moglo ništa sakriti. Dioskuri su sa rođacima izvršili mnoge podvige i vezivalo ih je neraskidivo prijateljstvo.

Jednom prilikom su oteli stado bikova. Prilikom podele Idas je hteo da sa bratom uzmu sav plen, pa su pribegli lukavstvu. Kastor i Poluks, shvativši da su obmanut, upadnu nasilno u Maseniju i oteše oteto stado, deo Idasovog i Linkejevog stada i njihove žene.

U borbi, Idas je kopljem probio grudi Kastora. Poluks je ubio Linkeja. Borbu Idasa i Poluksa na život i smrt prekinuo je Zevs. Zevsova munja je Idasa i Linkejev leš pretvorila u pepeo.

Poluks zamoli svog oca Zevsa da mu dozvoli da umre zajedno sa svojim bratom. Gromovnik se javi svom sinu i ponudi mu da bira:
- ili da živi večno mlad među bogovima,
- ili da živi sa bratom jedan dan u mračnom Hadovom carstvu (po mračnim poljima carstva senki umrlih), a drugi na Olimpu.

Poluks je ne želeći da se rastane od brata izabrao zajedničku sudbinu.

Grci poštuju Dioskure kao bogove, jer oni štite ljude od svih opasnosti; oni ih štite za vreme putovanja kako u tuđini tako i u domovini. 

Postoje pretpostavke da Blizanci - Geminorium predstavljaju Apolona i Herakla.

Astrološki uticaj sazvežđa Blizanci - Geminorium:

 • Potreba da se prevaziđe neminovnost svake vrste.
 • Ljubav braće. Svako blisko prijateljstvo u kome jedna osoba nesebično podržava drugu, kao da su braća i sestre što može dovesti do bratimljenja.
 • Podrška prijatelja koji sve svoje deli sa oštećenim.
 • Avanture. Otimanje verenica, ali i moguće stradanje zbog toga.
 • (u dobrim aspektima) Besmrtni borac (Poliks) koji se neustrašivo bori i pobeđuje sve prepreke i neminovnosti, osim onih sa ženama.
 • (u lošim aspektima) Zbog sopstvene nepromišljenosti osoba se upušta u borbu sa preprekama koje su veće od njegove snagei pa se može naći u opasnosti.
 • Vernost prema bliskim prijateljima i rođacima, nikako prema partnerima.
 • Veliki avanturizam. Vernost je moguća samo ako se u vezi uspostavi prijateljski ili rođački odnos.
 • Sukob zbog žena - ljubavi. (Sukob dva muškarca zbog žene).
 •  Ptolomej: "Zvezde u stopalima Blizanaca uticaj Merkur-Venera, zvezde u butinama kao Saturn."

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Blizanci - Geminorium :