Zodijačko sazvežđe Devica - Virgo u horoskopu

 

Prvi mit: Legenda o Ikariju i Erigoni

Atinjanin Ikarije (pominje se i kao kralj) je jednog dana ukazao veliko gostoprimstvo bogu Dionisu. Dionis mu je, da bi ga nagradio, poklonio vinovu lozu i naučio ga je da pravi vino.

Veoma ponosan na svoje novo piće, Ikarije je na gozbu pozvao pastire. Međutim, oni su se napili i uplašeni mučnine koju su osećali, mislili su da ih je Ikarije otrovao. Ubili su Ikarija i njegovo telo pokopali u planini.

Njegova kćerka Erigona je dugo tražila oca. Najzad, uz pomoć svog psa Majra, našla je očev grob. U očajanju Erigona se obesila o drvo ispod kojeg je ležalo telo njenog oca. Dionis je besan, atinjane kaznio napadom ludila; nagovorio atinske devojke da se vešaju o grane borova. Ludilo je trajalo sve dok proročište iz Delfa nije ustvrdilo da treba kazniti pastire, Ikarijeve ubice, i tako umiriti Dionisa. Pastiri su obešeni i ustanovljen je praznik u čast Erigone.

Dionis uze Ikarija, Erigonu i Majru na nebo: Ikarije postade Arkturus u sazvežđu Volar-Botes, Erigona postade sazvežđe Devica-Deva, a pas-keruša Mejra zvezda Velikog psa.

Drugi mit: Astraja - boginja pravde

Astraja je bila kćerka Zevsa (Jupitera) i Temide. Pravedna i puna vrlina, živela je među smrtnicima u srećno vreme zlatnog doba.

Ali, kada se ljudska duša izopačila, Astraja se sa sestrom Sramežljivošću povukla iz boravišta živih i, pod imenom Devica, smestila se na nebo među zvezdama.

Astrološki uticaj sazvežđa Devica - Virgo :

  • Oba mita govore o neznanju i gluposti prostih ljudi (pastira i cele ljudske rase) iz čega proističu nezahvalnost i tragedija.
  • Obrazovana osoba čije se znanje ne ceni, ili ne ceni dovoljno. Dolazi do nesporazuma i do svih mogućih tragedija.
  • Tragedija može biti nasledna, odnosno prenosi se kroz genetiku, sve dok se primarni uzrok ne otkloni (kao što su stradale atinjanke dok nisu kažnjene Ikarijeve ubice).
  • Svaki primitivizam je ovde bolan i neodrživ jer vodi u tragediju.
  • Ovo sazvežđe nosi poruku spoznaje (samospoznaje), ali i neophodnog žrtvovanja da bi se do spoznaje došlo. Najveći deo hrišćanske ideologije je vezan za ovu konstelaciju. 
  • Ptolomej: "Zvezde u Devicinoj glavi i one na vrhu južnog krila dejstvuju slično kao Merkur-Mars; ostale svetle zvezde sa istog krila i one oko pojasa su nalik Merkur-Venera...Zvezde na rubovima haljina i stopalima deluju kao Merkur-Mars.

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Devica - Virgo :