Zodijačko sazvežđe Ribe - Pisces u horoskopu

Zodijački znak Ribe predstavljaju Afroditu (Veneru) i Erosa (Kupidona) koji su se pretvorili u ribe prilikom bekstva od Tifona ili dve ribe koje su ih tom prilikom spasile. Po drugoj verziji su to Galateja i Akid koji su se isto pretvorili u ribe bežeći od jednooko kiklopa Polifema.

 

Prvi mit: Ribe su Afrodita (Venera) i Eros (Kupidon)

Kada su Afrodita (Venera) i njen sin Eros (Kupidon) bili u Siriji na reci Eufrat, ugledali su strašno čudovište Tifona kako im se približava. Preplašeni, dali su se u bekstvo i skočili u reku. Pretvorili su se u ribe kako bi izbegli opasnost.

Boginja Atena (Minerva) je postavila dve ribe povezane vrpcom na nebo u znak sećanja na ovu dramu.

U Drugoj verziji, Afrodita i Eros su skočili u reku gde su ih spasile dve ribe. Kasnije je Afrodita (Venera) postavila te dve ribe na nebo u znak zahvalnosti za pomoć.

Drugi mit: Ribe su Galateja i Akid

Između Galateje, kćerke morskog kralja Nereja i Doride, i lepog mladića Akida, mladog pastira sa Sicilije, rodila se velika ljubav.

Ali, u Galateju se zaljubio i jednooki kiklop Polifem, sin boga Posejdona (Neptuna). Kiklopova ružnoća je bila toliko odbojna da je Galateja pobegla kada joj se približio**. Ljut zbog neuzvraćene ljubavi Polifem je na Galateju i Akida poslao krdo konja od čijeg topota se zemlja tresla i more uzburkalo, stvarajući ogromne talase.

Da bi se spasli Galateja i Akid se baciše u more pretvorivši se u ribe. Da se ne bi izgubili u morskom prostranstvu povezali su se dugom plavom trakom. Videvši koliko je velika njihova ljubav bogovi ih postaviše na nebo da sijaju kao zvezde u sazvežđu Ribe i podsećaju ljude i bogove koliko može biti velika ljubav.

**Satirična verzija  govori da se Galatejin prezir prema Polifemu promenio u razboritu ljubaznost kada je saznala da je Kiklop Posejdonov (Neptunov) sin. Tako je Galateja prihvatila Polifemove želje i rodila mu tri sina: Gala, Kelta i Ilira.

Astrološki uticaj sazvežđa Ribe - Pisces :

  • Ima izvesnih dodira sa sazvežđem Capricornus (Jarac), jer je i on nastao u sličnoj drami bivajući i sam pola riba.

  • Skrivanje i uspešna tajna. Ako nema afikcija, ne nosi ni malo straha.

  • Tajna koja uspešno radi za osobu. Sva tajna i duhovna znanja

  • Moguć uspeh u tajnim poslovima. A kako se radi o Afroditi (Veneri) i Erosu (Kupidonu) i o tajnim ljubavima. U dobroj postavci, bajkolika romantična priča sa srećnim završetkom. U lošoj postavci ukazuje na poraz i gubitke, upadanje u komplikovane situacije (kao ribe u mrežu) i psihičku nestabilnost.

  • Ptolomej: "Fiksne zvezde u Ribama koje se nalaze u glavi Južne Ribe imaju uticaj Merkur-Saturn, one u telu kao Jupiter-Merkur, a one u repu i južnom pravcu kao Saturn-Merkur. Fiksne zvezde u telu i kičmi Severne Ribe deluju kao Jupiter-Venera, a u severnom pravcu kao Saturn-Jupiter".

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Ribe - Pisces: