Zodijačko sazvežđe Vodolija - Aquarius u horoskopu

Zodijački znak "Vodolija" ima u osnovi dva mita. Sazvežđe Vodolija predstavlja Ganimeda, najlepšeg među smrtnicima, kojeg je orao odneo na nebo da služi Zevsa ambrozijom. Drugi mit govori o Deukalionu, Prometejevom sinu koji je iznet na nebo u znak sećanja na veliki potop.

 

Prvi mit: Vodolija je Zevsov peharnik Ganimed

Ganimed je bio sin Troja i Kaliroje. Bio je čuven po lepoti. Zevs (Jupiter) se zaljubio u njega i pretvorio se u orla da bi ga uzeo u svoje kandže i odneo na nebesa. Da bi obeštetio Troja zbog gubitka sina, Zevs mu je poklonio prekrasne konje, "brze kao olujni vetar".

Pošto je dobio besmrtnost, Ganimed je pomagao Hebi (Junoni) (kćeri Zevsa i Here) u njenom poslu nalivajući ambroziju bogovima na skupštini.

U nekim verzijama mita pominje se da je Zevs doveo svog ljubavnika Ganimeda na Olimp i postavio za svog pehanika, čime je uvredio Heru jer je prethodno njihova kćerka Heba imala tu ulogu.

Zevs je postavio je Ganimeda među zvezde kao Vodoliju.

Drugi mit: Vodolija je Deukalion koji je preziveo potop

Deukalion je grčki junak istočnjačkog predanja o potopu. Sin Prometeja i Okeanide Klimene, Deukalion oženio se Pirom i nastanio se u Tesaliji kojom je pravedno vladao.

Kada je Zevs (Jupiter) odlučio da uništi ljudsku rasu, kada je procenio da su zlodela ljudi ne samo uvreda nego i neprestana pretnja za bogove, poštedeo je jedino Deukaliona i Piru. Pre nego što je poslao kišu koja je lila kao iz kabla, dopustio je Prometeju da ih posavetuje da naprave veliki kovčeg i u njega se sklone devet dana i noći koliko je trajao potop. Cela zemlja je poplavljena, svi stanovnici su poumirali.

Kada su vode opale, talas ih je odveo na vrh planine Parnas. Oni su se zahvalili Zevsu što ih je spasio i Zevs je poslao glasnika Hermesa (Merkura) koji je tražio da izraze jednu želju. Osećali su samoću i tražili da se obnovi ljudska rasa. "Pokrijte lica", rekao im je Zevs, "i bacajte iza sebe kosti vaše velike majke." Posle dugog traganja za smislom ovih reči, shvatili su da kosti predstavljaju kamenje koje pokriva njihovu veliku majku Zemlju i oni su to i uradili.

Kamenje koje je bacio Deukalion pretvaralo se u muškarce, a ono što je bacala Pira u žene. Sinovi koje je rodila Pira bili su preci pobedničkih rasa koje su stvrorile Grčku.

Postoji više verzija ovog mita. Jedna verzija govori da su Deukalion i Pira posle potopa dospeli u Delfe, odakle su uputili molitve Temidi i ona ih je savetovala da pokriju glave i bacaju kosti svoje pramajke.

Zevs je Vodoliju (Deukaliona) postavio na nebo kako bi ljude podsećao na veliki potop.

Astrološki uticaj sazvežđa Vodolija - Aquarius :

  • Sve što odskače od proseka. U kvalitetnom smislu, u vidu sasvim neočekivanih nesrećnih događaja ili kao neobičnost i ekscentričnost.

  • Naglašenost  fiksnih zvezda iz sazvežđa Vodolije ukazuje na neobično talentovane osobe koje su ispred svog vremena.

  • Osoba koja je miljenik bogova i koja sipa "božanske vode" u vidu znanja, pronalazaka, mogućnosti, oslobođenja.

  • Fiksne zvezde Vodolije ukazuju i na šansu, mogućnost, igru slučaja...

  • U svakoj dobroj postavci šansa da izuzetno odskoči. Osoba je posebno inteligentna, nadarena ili ima posebnu sreću.

  • Kako je Ganimed prvi smrtnik koji je postao besmrtan -fiksne zvezde Vodolije nose mogućnost da osoba bude zapamćena po svojim delima.

  • U negativnoj postavci, fiksne zvezde Vodolije donose iznenadne opasnosti, pa i baksuzluk.

  • Opasnost i osveta od ženske osobe (ljubomorna Hera), posebno fiksna zvezda Sadalsuud.

  • Donosi i izvesnu feminiziranost, pa i homoseksualne sklonosti - Ganimed je bio najlepši mladić na zemlji.

  • Ptolomej: "Zvezde u ramenima, u levoj ruci i na licu Vodolije dejstvuju kao Saturn-Merkur. Zvezde u butini Vodolije imaju uticaj Merkur-Saturn. Zvezde u slapu vode uticaj Saturn-Jupiter".

Važnije fiksne zvezde  u sazvežđu Vodolija - Aquarius: