Astrološki pojmovi

Pluton u horoskopu - astrologiji i mitologiji

Pluton u rimskoj i Had u grčkoj mitologiji

(Gospodar podzemlja, neumoljivi, strašni, koji svakoga sačeka)

Bog sa više imena, što kod Grka, što kod Rimljana. Ipak, najpoznatiji je kao Pluton ili Had. Rimljani su ga najčešće nazivali Ork. Zbog ovog svojstva nosio je epitet Mnogoimeni (Πολυώνομος).

Premda je imao više imena, Plutonov „resor“ je bio jedinstven. Kod oba naroda Pluton je smatran za gospodara podzemnog sveta, i personifikaciju istog. S obzirom da je bio vladar carstva mrtvih, nije važio za omiljenog boga, te su ga se Grci i pribojavali, a kako je smrt neizbežna, verovalo se da svako pre ili kasnije ode „Hadu na istinu“. U zavisnosti od života koji je vodio, čoveka u Hadovom carstvu čekaju večne muke ili blaženstvo, što je slično hrišćanskim verovanjima. O tome koja će duša gde otići odlučuju tri sudije: Eak, Minos i Radamant. To su seni tri čoveka za koje se smatralo da su živeli vrlo pravednim životima i da ih krase ispravne moralne osobine.

Pored trojice sudija, Plutonu u božaskim poslovima pomažu i slepi lađar Haron, koji prevozi duše preko svete reke Stige (Styx), zatim braća Hipnos i Tanatos (San i Smrt) a tu je i neizbežni Kerber. Kerber je strašni troglavi pas koji svakoga pušta da uđe u podzemlje, ali nikoga da izađe. Malo je onih koji su prošli pored njega i preživeli. Jedan od njih je Herakle, koji je otkrio Kerberovu slabost prema medenim kolačima i uspeo da ga čak izvede na površinu.

Podzemlje generalno važi za pusto, mračno i sumorno mesto. Jedino što tu uspeva su crne lale (Astodeli) i čempresi.

Zbog neminovnosti umiranja, Had je smatran za neumoljivog boga, koji odlučuje na koji će način neko umreti: mirno i bogougodno, ili strašno i nedostojno. Ipak, verovalo se i da je Had milostiv prema pravednim ljudima. Grci su izbegavali da u govoru pominju bilo koje od njegovih imena, radije ga oslovljavajući nekim od epiteta: Παγκοίτης [Pankoit] - onaj koji svakoga sačeka, Πυλάρτης [Pilart] - onaj koji zatvara vrata, Στυγερός [Stigeros] - strašni.

Na privatnom planu, Pluton je bio nešto manje aktivan od svoje braće. Ipak, Plutonova ženidba se odigrala vrlo neobično. Ugledavši jednog dana na nekoj livadi lepoticu Koru, Had (Pluton) ju je bez mnogo razmišljanja ugrabio i odveo u svoj podzemni dvorac. Ono što nije znao jeste da je ona dete Demetre i Zevsa. Majka Demetra, boginja prirode i zemljoradnje, jako se zabrinula za nestalu kćer. Provodila je dane tražeći je i pritom zanemarila svoje dužnosti, pa je zato sve u prirodi počelo da odumire. Zevs (Jupiter) je, videvši šta se dešava, naredio Hadu (Plutonu) da vrati devojku. Had je međutim, pre nego što je krenula nazad, dao Kori da okusi parče nara. Na taj način je ona ostala zauvek vezana za podzemlje i Hada, pošto je nar njegova sveta biljka. Krajnji dogovor je bio da devojka tri trećine godine provodi sa majkom, a jednu trećinu u podzemlju. Ta jedna trećina godine je zima, kada Demetra tuguje za ćerkom koja boravi sa Hadom, i zbog toga je čitava priroda uspavana. Kora je udajom za Plutona promenila ime i postala Persefona.
Što se vanbračnih aktivnosti tiče, Had je bio gotovo uzoran muž. Samo su jednom prilikom postojale indicije da Had ima nečasne namere prema nekoj nimfi Menti, što je Persefona brzo i efikasno rešila, pretvorivši Mentu u biljku jakog mirisa. Biljka je zadržala nimfino ime do danas.

Had i Persefona, i pored toga što baš i nisu bili naročito druželjubivo nastrojen par, imali su u nekoliko navrata posete živih ljudi, dakle onih kojima nije mesto u podzemnom svetu.
Slavni junaci i veliki prijatelji, Tezej i Piritoj, rešili su jednom, pod uticajem krize srednjih godina da se ožene, ni manje ni više nego boginjama. Piritojev izbor pao je na Persefonu. Njih dvojica su sišli u podzemlje. Had i Persefona, koji su kao i svi bogovi bili vidoviti, znali su za njihove namere. Tezej i Piritoj su, na svoje čuđenje, naišli na veoma srdačan doček kod božanskog para. Ovi su im ponudili da sednu za bogatu trpezu i obeduju sa njima. Junačine su prihvatile, nameravajući da ugrabe Persefonu posle ručka. Međutim, kada su želeli da ustanu, shvatili su da su zalepljeni za klupu na kojoj su sedeli. Sto sa hranom se odmakao taman toliko oni ne mogu da ga dohvate, pa su tako, gladni i bez mogućnosti da pobegnu, proveli u podzemlju nekoliko decenija (u Hadu živi ne mogu da umru). Kada je posle dugo vremena tuda prošao Herakle, on je izbavio Tezeja, ali Piritoja nije mogao. On je ostao da večnost provede zalepljen za klupu.
Orfej je bio nadaleko čuveni muzičar. Govorilo se da može da hipnotiše zvukom svoje lire. Kada je njegova draga Euridika umrla, Orfej je bio neutešan. Krenuo je u podzemlje nebi li je vratio. Svojom svirkom uspavao je Kerbera i očarao Plutona i Persefonu, pa su mu oni dozvolili da povede sen Euridike natrag, pod uslovom da sen do površine ide iza njega, a da on ne sme da se osvrne da bi je video. I Orfej je izdržao skoro do kraja puta, ali se ipak okrenuo na kratko, i njegova draga je bila zauvek izgubljena. On nakon toga nije želeo da se ponovo oženi, provodio je dane u svirci i tugovanju. Na kraju su ga linčovale žene, besne zbog njegovog upornog odbijanja svake od njih.

Pored gospodarenja dušama mrtvih i podzemnim svetom, Pluton je imao još jedno „zanimanje“. On takođe i bog koji deli bogatstvo. Sama reč Pluton srodna je sa rečju Plutos – bogatstvo. Zbog toga je često prikazivan sa tzv. rogom izobilja. To je rog bez dna, iz koga Had deli sva bogatstva sveta onima koje on odabere.
Had poseduje i Nevidimku – kapu koja svom nosiocu daje trenutnu nevidljivost. Ovu kapu je za svoje zadatke zajmio junak Persej.

Na vazama, statuama i sl. Had je prikazivan kao odrastao čovek ozbiljnog lica, tamne brate, u crnom ogrtaču. U rukama često drži nar ili rog izobilja.

Ni Grci, a ni Rimljani nisu često gradili hramove niti organizovali igre u čast Hada. Zabeleženo je da su se u Rimu u njegovu čast održavale Tarentinske igre, ali su se čak i one organizovale svake stote godine.

Tekstove iz mitologije priredio Nikola Golubović

Značenje planete Pluton u horoskopu i astrologiji

Pluton, treća od tri transcedentne planete, predstavlja višu oktavu Marsa (Mars na kvadrat), nije lična planeta, osim ako se ne nalazi na značajnom mestu u horoskopu ili ne pravi aspekte sa ličnim planetama. U horoskopu predstavlja sposobnost da se utiče na mase, da se stvari predosete, da se otkriju.

Autor: astrolog-tumač horoskopa Vanja

Tumačenje Plutona za Vaš lični, životni, natalni horoskop -natalnu kartu:

Astrološko tumačenje položaja vašeg i partnerovog Plutona kakav je vaš potencijal za vezu i uporedni horoskop - sinastrija: