Astrološki pojmovi

Neptun u horoskopu - astrologiji i mitologiji

Neptun u rimskoj i Posejdon u grčkoj mitologiji

(Gospodar mora, zemljodržac, zemljotresac, krotitelj konja)

Kod Grka – Posejdon. Neptun je rođeni brat Jupitera i Plutona. Smatra se gospodarem svih okeana, mora i vodâ uopšte.

Prema predanju, kada se među braćom odlučivalo ko će vladati nebom, ko morem, a ko podzemljem, Posejdonu (Neptunu) je zapalo more nakon bacanja kocke. On time nije bio sasvim zadovoljan, te je u više navrata ulazio u sukobe sa Zevsom (Jupiterom). Nadmetali su se oko mesta zaštitnika grada Egine, a Posejdon (Neptun) je čak jednom prilikom i skovao zaveru sa ostalim bogovima kako bi zbacili Zevsa (Jupitera) sa prestola. Zavera se, međutim, završila bezuspešno zbog toga što je Zevsu pomogao storuki div Brijarej. Nakon toga, Posejdon je za kaznu morao da, zajedno sa Apolonom, u ljudskom obličju gradi bedeme kod kralja Laomedonta. Unutar tih bedema se nalazio nadaleko čuveni grad Troja. I upravo je činjenica da su je gradili bogovi glavni razlog neosvojivosti Troje.

Posejdon je stvorio prvog konja Skifija, i podučio ljude kako da koriste konje. Grci su mu zbog toga dodelili epitet΄́Ιππιος [Hipije] – krotitelj konja.

Za Posejdona se smatralo da šalje zemljotrese, pa je tako bio ̉Εννοσίγαιος – zemljotresac.

Takođe, Posejdon je bog koji donosi pobede u pomorskim bitkama.

Neptun, odnosno Posejdon važi za boga preke naravi koji se lako naljuti. Tako je trojanskom junaku Odiseju zadavao velike muke pri njegovom povratku u rodnu Itaku. Više puta je slao velike oluje koje su Odiseja skretale sa kursa ili mu odnosile brodove i članove posade. I to „samo“ zbog toga što je Odisej na prevaru oslepeo Posejdonovog sina, jednookog džina Polifema.

Kada je trebalo odrediti kojem bogu će pripasti grad Atina, Posejdon se sukobio sa boginjom Atenom. Zevs, koji je želeo da ostane neutralan u ovom sporu, naredio je da građani Atine odluče. Svako od bogova morao je nečim da dokaže da zaslužuje da grad bude pod njegovom zaštitom. Posejdon je svojim trozupcem udario o jednu stenu, i iz nje je potekla voda. Međutim, izvor je bio slan. Atena je građanima podarila maslinu, i građani, odlučivši da je njen dar korisniji ljudima, dadoše njoj grad pod zaštitu. Da bi ipak pomirili dvoje bogova, sagradili su im na Akropolju zajdenički hram – Erehteon.

Slično svom bratu Zevsu, ni Posejdon nije bio veran muž. Njegova supruga zvala se Amfitrita (kod Rimljana – Salacija). Međutim, osim boginja i smrtnica, Posejdon je neretko jurio i razna čudovišna stvorenja i sa njima imao potomstvo. Sa Gorgonom Meduzom, čudovištem koje umesto kose ima zmije, imao je dvoje „dece“: krilatog konja Pegaza i Hrisaora, čoveka sa zlatnim mačem.
Sa Tosom, koja takođe nije mogla da se pohvali lepotom, imao je već pomenutog Polifema.
Sa boginjom Demetrom je imao krilatog konja Ariona, koji je kasnije postao sazvežđe. Čak je i zlatoruni ovan, koji je bio razlog za polazak na put čuvenih Argonauta, Posejdonov sin.
Sa suprugom Amfitritom imao je sina Tritona.

Kao i većini bogova, i Posejdonu su u čast priređivane razne svetkovine. Grci su mu svake godine u blizini Korinta priređivali Istamske igre. Rimljani, pak, u čast Neptuna su organizovali specifičnu vrstu igara – Naumahije. Čitav donji nivo rimskog Koloseuma bio bi napunjen vodom, a zatim bi se na tom prostoru borile umanjene verzije brodova, imitirajući na taj način velike pomorske bitke.

Neptun je na statuama prikazivan gotovo isto kao Juputer: jedina razlika bila je ta što je Neptun u rukama umesto munje držao svoj simbol – trozubac (Tridens).

Tekstove iz mitologije priredio Nikola Golubović

Značenje planete Neptun u horoskopu i astrologiji

Neptun, druga od tri transcedentne planete, predstavlja višu oktavu Venere (Venera na kvadrat), nije lična planeta, osim ako se ne nalazi na značajnom mestu u horoskopu ili ne pravi aspekte sa ličnim planetama. Neptun u horoskopu predstavlja misticizam, duhovnost, spiritualnost, magiju, pa i veru. Vrlo je vezan za umetnost (slikarstvo, muziku, pevanje, sva umetnička remek dela koja nas očaraju).

Neptun je taj koji nas opija i ne možemo neke stvari da sagledamo u pravom svetlu. Ljubav prema daljinama, dubinama, bilo da su one teritorijalne ili duhovne. Vezuje se za more, bezuslovnu ljubav, platonsku ljubav. Može predstavljati i obmane i samoobmane, psihičku nestabilnost, nerazumevanje, nejasnoće, alkoholizam, narkomaniju, laž, prevaru.

Autor: astrolog-tumač horoskopa Vanja

Tumačenje Neptuna za Vaš lični, životni, natalni horoskop -natalnu kartu:

Astrološko tumačenje položaja vašeg i partnerovog Neptuna kakav je vaš potencijal za vezu i uporedni horoskop - sinastrija: