Astrološki pojmovi

Jupiter u horoskopu - astrologiji i mitologiji

Jupiter u rimskoj i Zevs u grčkoj mitologiji

Vrhovni bog, gromovnik, kišonosac, spasitelj

Jupiter je vrhovni bog kod Rimljana. Ekvivalent grčkog Zevsa, sa gotovo identičnim božanskim funkcijama. Poštovan je kao najveći bog, vladar nebesa i zemlje, bogova i ljudi.

Prema mitu, na vlast je došao zbacivši sa nebeskog prestola oca Saturna (kod Grka - Krona). Braća su mu, između ostalih, Pluton i Neptun (Had i Posejdon). Jupiter je u braku sa Junonom (Herom). I pored tog svetog, božanskog braka, Zevs je poznat po ogromnom broju dece, sa smrtnicama i drugim boginjama.

Prva njegova žena bila je boginja Metida, koju je krasila velika mudrost i razboritost. Kada mu je proročanstvo saopštilo da će, ako sa Metidom dobije muško dete, to dete da ga zbaci sa trona, Zevs je Metidu – progutao. Ona se međutim nastanila u njegovoj glavi i tu boravila neko vreme. Kada je Zevs jednom osetio veliku glavobolju, zamolio je sina Hefesta da mu pomogne. Ovaj ga je svojim čekićem par puta lupio po glavi, a iz nje je izašla, prelepa i prepametna boginja mudrosti Atena. Atena je dakle, na ovaj nadasve neobičan način rođena, dete Zevsa i Metide.

Međutim, nisu sve boginje i smrtnice na koje bi Zevs bacio oko odmah prihvatale njegova udvaranja. One se zato dovijao na najrazličitije načine da bi došao do svojih miljenica.

Poznat je primer boginje Nemeside, koja je bežala od Zevsa pretvarajući se u razne životinje. Zevs se poslužio lukavstvom i sam se pretvorio u ranjenog labuda. Nemesida se sažalila na labuda i uzela ga u naručje. Nakon ovoga, Nemesida je snela veliko jaje koje je napustila. Ovo jaje je našla spartanska kraljica Leda i uzela ga. Iz njega se izlegla, kasnije najlepša žena sveta, Helena Trojanska. A postoji i varijanta mita po kome je sama kraljica Leda rodila Helenu nakon veze sa Zevsom.

Otac je držao zatočenu u podrumu smrtnicu Danaju, kako ne bi začela, nakon što mu je prorok rekao da će ga njegov unuk ubiti. Zevsu se Danaja jako dopala, on je u vidu zlatne kiše prošao kroz pukotine na zidovima podruma i dospeo do Danaje. Iz te veze rodio se veliki junak Persej.

Lepa Alkmena za koju se Zevs interesovao bila je istrajna u želji da ostane verna mužu. Ali, kada je jednom prilikom njen muž bio odsutan, Zevs se je uzeo njegov oblik i na prevaru proveo noć sa Alkmenom. Devet meseci kasnije Aklmena je rodila Herakla, junaka nadljudske snage.

Lepotica Evropa čuvala je krdo goveda svog oca kada je spazila prekrasnog belog bika sa zlatnim rogovima. Prišla mu je, okitila mu rogove cvećem a zatim mu se popela na leđa. Prerušeni Zevs je otrčao sa devojkom na leđima čak na Krit.

Kao što vidimo, iz Zevsovih vanbračnih veza rodile su se neke od najznačajnijih ličnosti stare Grčke. Zevs je takođe bio otac i Hermesa (Merkura), blizanaca Apolona i Artemide (Diane) i mnogih drugih. Na njegova neverstva Hera je jako negativno reagovala. Progonila je sve Zevsove ljubavnice i naročito maltretirala njegovu vanbračnu decu. Kada je jednom prilikom uzela Herakla na zub, Zevs je odlučio da je preterala i za kaznu je okačio da vezana za nogu visi sa oblaka nekoliko stotina godina.

I kod Grka i kod Rimljana Zevs, odnosno Jupiter je povezivan sa gotovo svim nebeskim pojavama. Rimljani su ga smatrali za donosioca kiše, pa je kao takav dobio epitet Pluvius („kišonosac“). Smatran je i za gromovnika (Fulgurator, kod Grka ’Ευρύοπα [Euriopa] ).
Da bi ga umilostivili, grci su mu priređivali brojne igre. Olimpijske igre osnovane su u čast Zevsa. U umetnosti je prikazivan kao stasit muškarac ozbiljnog lica, duge brade, sa vrpcom oko glave, često sa munjom u rukama.

Tekstove iz mitologije priredio Nikola Golubović

Značenje planete Jupiter u horoskopu i astrologiji

Jupiter u horoskopu (astrologiji, natalnom horoskopu, natalnoj karti) predstavlja stepen obrazovanja, odnosi se na visoke škole (sve više od od osnovne), duhovnost, religioznost, filozofiju, neka viša znanja koja smo stekli. Koliko verujemo, količinu optimizma, koliko smo iskreni i spremni da se otvorimo, dobrotu i plemenitost u nama. Jupiter predstavlja veliku sreću, veliki novac. Generalno predstavlja dobre okolnosti. Obično uveća deo tela u znaku u kojem se nalazi. Inostranstvo, strance, daleke zemlje, daleka putovanja. Koliko je osoba pravična i stepen moralnih vrednosti u nama. Jupiter nas štiti, on je naš “anđeo čuvar”.

U telu predstavlja jetru i krv.

Autor: astrolog-tumač horoskopa Vanja

Tumačenje Jupitera za Vaš lični, životni, natalni horoskop -natalnu kartu:

Astrološko tumačenje položaja vašeg i partnerovog Jupitera kakav je vaš potencijal za vezu i uporedni horoskop - sinastrija: