Uporedni horoskopi - Sinastrija

Sinastrija, umetnost prepoznavanja potencijala

Jedno od najčešće postavljanjih pitanja profesionalnim astrolozima, jeste da li će neki odnos opstati, da li imamo potencijale za brak, šta je funkcija ovog odnosa?

I upravo je sinastrija (tumačenje uporednih horoskopa), jedna od najkompleksnijih grana astrologije, jer se astrolog nalazi u situaciji da sublimira iskustva, emocije, potencijale dva osobe.

Postoji niz izuzetno dobrih tehnika kojima će se pokazati priroda svake veze, ali nama je ovde osnovna ideja da prikažemo sigurne znake da odnos ima mogućnost za uspeh i za trajnost, kao i način da raspoznate koje potencijale nosi partnerstvo.

U ovom tekstu prvenstveno ćemo se baviti pitanjima emotivnih veza kao i indikatorima za njihov uspeh i budućnost, no, daćemo i pregled najsnažnijih uticaja koji se javlaju među poslovnim partnerima, prijateljima, učenicima i profesorima i sl.

I upravo zbog toga, prvi korak je da odvojeno tumačite horoskope osobe A, i osobe B, i iz njihovih natalnih karti uvidite:

 • kakvi su partneri,
 • koliko su zaljubljive prirode,
 • da li su skloni dugim vezama ili ne,
 • koje su im primarne želje u vezama.

Tek kada ste studiozno analizirali sve aspekte u pojedinačnim horoskopima, prelazite na tumačenje uporednih aspekata.

Iz dugogodišnjeg rada u ovoj oblasti, izdvojilo se par pravila:

 • Nemojte favorizovati jednu osobu, a drugu kritikovati.
 • Ma koja da je priroda odnosa, poštujte to da oni na jednom nivou razmenjuju misli, emocije i energiju, i da zasigurno postoji razlog za to.
 • Pokušajte da izbegnete zaključke, poput (ne postoji nikakva šansa za realizaciju ovog odnosa i sl) jer ljudski potencijali i nagon za promenom mogu Vas iznenaditi.
 • Ne sudite oštro odnosu, jer se u uporednim horoskopima pojavljuje značajan broj negativnih aspekta (poput kvadrata, opozicije, ili konjukcije teških planeta), to će svakako doneti mnogo izazova, ali može i osnažiti par.
 • Sa druge strane, ne dozvolite da Vas zavara veliki broj jako pozitivnih aspekta (to će doneti lakoću i zaljubljenost), ali šta je sa potencijalima da veza opstane i u teškim životnim trenucima?

Nakon što ste izanalizirali horoskope pojedinaca, i usvojili nekritički stav u radu, možete preći na izradu Sinastrije.

U klasičnoj analizi, uzimate horoskope dva osobe (osoba A i osoba B- radi lakšeg snalaženja), i posmatrate sledeće faktore:

 1. Koja polja horosopa/kuće apliciraju planete osobe A, i obrnuto.
 2. U kakvom su uzajamnom aspektu planete (posmatramo i tumačimo sve unutrašnje, ali i spoljne planete).
 3. Da li postoje aspekti sa Mesečevim čvorovima (a naročitu pažnju obratite na konjukcije).
 4. Da li je Arapska tačka braka u konjukciji, trigonu ili sekstilu sa ličnom planetom.

Horoskope možete izračunati u bilo kom astrološkom softveru, a po želji možete ih izračunati i lično.

Konačna slika bi trebala da izgleda ovako:

Uporedni horoskop - sinastrija

Autor: astrolog/astrološkinja Biljana Glušac

sledi: