Horarna astrologija

Horarna astrologija iz ugla modernog astrologa

Kao ektremno modernistički orijentisanom astrologu  (u svojoj natalnoj karti imam egzaltiran Uran u XI polju), u svakodnevnom radu sam pored osnovnih tumačenja planeta, koristila i uticaj transuranskih, transneptunskih kao i osnovnh asteroida na uticaj i život mojih klijenata.

Smatram da je astrologija nauka u stalnom progresu, i da je svaka novonastala činjenica i otkriće svemira, jedan način više da spoznamo sebe.
Jasno vam je da u celom ovom stavu nije  ostajalo previše mesta za horarnu astrologiju, koju sam lično smatrala ograničavajućom i toliko punom pravila i raznih zabrana koje su po meni blokirale  normalan tok rada profesionalnog astrologa.

Ideja da se „ne priznaju“ Uran, Neptun i Pluton, malo je reći bila mi je pokazatelj još jednog sputavanja i nedostatka u ovoj tehnici. Kako možete negirati nešto što objektivno postoji?

I sve što ste do sada pročitali  sa punim pravom izgleda kao kritika „prave astrologije“.

I bila bi, da se jednog dana nisam našla u situaciji kada mi je hitno trebao odgovor na konkretno pitanje, toliko precizno, da nije bilo moguće dobiti ga kroz analizu tranzita, progresija niti jedne prognostičke tehnike.

Setila sam se predavanja iz horarne astrologije (a naravno da principe planetarnih jačina, lica, egzaltacije planeta znate i kao moderni astrolog), na kojem sam se našla „igrom slučaja“, i odlučila da po prvi put upotrebim ovu tehniku.

Odgovor je bio začuđujuće precizan, jasan, bez ostavljanja dileme, da li će se dogadjaj za koji sam pitala ostvariti.
Glasio je; Da, sa manjim gubicima.I desilo se upravo tako.

Moram reći da sam ostala prilično iznenađena, ali sam ostavila prostora ideji da je to zaista mogla biti slučajnost, jer Kosmos uvek nađe način da prenese odgovore onima koji ih traže. Ipak, počela sam da obrađujem horarna pitanja svojim prijateljima (koja su i dalje davala začuđujuće precizne odgovore), da čitam sve više knjiga iz ove oblasti, posećujem predavanja.

Otvorila se jedna potpuno nova dimenzija u mom astrološkom radu, ali uz sve precizne, jasno definisane odgovore, mene je i dalje mučilo pitanje ne uzimanja u obzir transcedentalnih planeta.

Zašto ne mogu uzeti Pluton kao vladaoca Škorpiona, kada mi to daje sjajne rezultate u svim ostalim tehnikama, sem u horarnoj?
Za precizne rezultate bez izuzetka sam morala pratiti pravila horarne astrologije u kojoj Saturn uzimam kao vladaoca Vodolje, Jupiter za Ribe i Mars za Škorpiju, iako je ova nedoumica bila osnovna prepreka mom verovanju u ovaj metod.

Odlučila sam se da par meseci intenzivno posvetim ovom pitanju, i došla do dva za mene presudna zaključka:

  • Pitanja koja se postavljaju horarnom astrologu su izuzetno jasna, često kratkoročna, (da li će se dogoditi to i to, gde mi je izgubljena stvar, da li ću se ikada iznova videti sa osobom D.D....?) sa željenim odgovorom toliko preciznim kao što je „da“ ili „ne“, koji ne  ostavlja prostora Uranu , Neptunu i Plutonu da se izraze.
    Njihovi uticaji jednostavno prevazilate okvire pojedinca i  njegovog života, oni dolaze daleko iz kosmosa i tamo se prostiru. Ja lično pravim nekoliko izuzetaka, ukoliko se radi o potencijalnom razvodu uzimam Urana kao vladaoca, ukoliko pitanje postavlja umetnik i mistik, proveravam pozicije Neptuna, a ukoliko je pitanje života i smrti posmatram Plutona. Važno je da ovo ne proširujete previše, i da i pored ovih planeta, tumačite pozicije Saturna, Jupitera i Marsa, kao originalnih vladaoca ovih znakova.
  • Možda najodlučujući uvid u mom radu horarne astrologije predstavlja  shvatanje da planete koje imaju dvojna vladarstva nisu iste u različitim znacima. To što ću Mars uzeti kao vladaoca za Škorpiju , ali i za Ovna, ne znači da govorim o istom Marsu. U Ovnu će on pokazivati snagu vatre, borbenost, jasnoću, preciznost, determinaciju, snagu, suvoću, usmerenost i snažan temperament. Dok u znaku Škorpije on biva impulsivan, nepredvidiv, snažne energije koja postaje autodestruktivna ako se ne upotrebi na pravi način, on je ovde vlažan, senzitivan, i vođen emocijama. Koliko različita tumačenja, a isto je važilo i za dvojno vladarstvo Saturna (Jarac, Vodolija), kao i za Jupiter (Strelac, Ribe).

Istina je bila toliko jednostavna, samo je nisam imala potencijal da je primenim, zaslepljena potrebom da stalno tragam za nečim novim, nisam se okrenula davnim znanjima.

Sada ih primenjujem, svakodnevno, i dalje odgovori na horarna pitanja imaju začuđujuću preciznost i jasnoću.

Kao astrolog ja sam i dalje modernistički orijentisana u radu i edukaciji mojih klijenata, ali ne mogu poreći važnost horarne astrologije kao izvanrednu dopunu i pomoć mom radu.

I upravo zbog toga, ovaj tekst posvećujem svim dragim kolegama, koji smatraju da je srednjovekovna astrologija prevaziđena i nepotpuna tehnika.

Proverite i uveriće te se !!!

 

Autor: astrolog/astrološkinja Biljana Glušac