Astrološki pojmovi

Astrologija i vrste astrologije

Astrologija je nauka koja se bavi proučavanjem planitarnih uticaja na ljudsko ponasanje i dogadjaje kako na nivou pojedinaca tako i na globalnom; planetarnom nivou. Kako se ova disciplina razvijala hiljadama godina kao logican sled dogadjaja imamo niz razlicitih disciplina kojima se profesionalni astrolozi bave u razlicite svrhe. Pa tako imamo razlicite "vrste astrologije':

Horarna astrologija

Horarna astrologija je najstarija vestina iz ove oblasti. Kako se razvila pre vise hiljada godina, kada je bilo tesko, ili skoro nemoguce utvridi tacne podatke za klijenta (dan i vreme rodjenja). Osnovni princip je analizirati i tumaciti planetarne uticaje za trenutak kada astrolog dolazi u kontakt sa pitanjem klijenta.

Kako je ovo tradicionalna grana astrologije u njoj se tumaci sedam glavnih planeta (Sunce, Mesec, Merkur,Venera, Mars, Jupiter, Saturn).
Najpoznatija imena iz ove oblasti su Ptolomej (najpoznatije delo Tetrabiblos), William Lilly (Hriscanska Astrologija, Christian astrology), a od novijih izdvaja se John Fravley (prava astrologija).

Sličan članak o horarnoj astrologiji

Moderna Astologija

Moderna Astologija se u osnovi se razlikuje u dva glavna principa u odnosu na tradicionalnu:

  • podrazumeva rad sa deset glavnih planeta (ukljucijuci Uran, Neptun i Pluton), ali takodje i uticaje vecih asteroida i kentaura i fiksnih zvezda.
  • moderni astrolozi veruju da se bilo koji aspekti mogu transformisati uz energetski rad i manje su skloni "fatalistickom" shvatanju astologije.

 U grane moderne astrologije spadaju:

Natalna Astrologija

Natalna Astrologija ili "zivotni horoskop" kroz koji se odredjuju:

  • svi potencijali pojedinca,
  • najvaznija zivotna dogadjanja,
  • pozitivni kao i negativni periodi,
  • talenti,
  • mane
  • ficicke i
  • karakterne crte

Elekciona Astrologija

Elekciona Astrologija ili "izborna astrologija" je vestina kojom astrolozi pomazu klijentima da izaberu optimalne datume za zeljene dogadjaje kao sto su: vazna putovanja, sklapanje braka, hiruske intervencije.

Mundalna Astrologija

Mundalna Astrologija je  deo astrologije koji se bavi globalnim dogadjanjima kao sto su politicke promene, ratovi, zemljotresi kao i horoskopima drzava.

Medicinska Astrologija

Medicinska Astrologija je specificna strana astrologije za koju je neophodno razumeti se kako planete tako i u medicinu.

Pomaze klijentima oko dijagnostikovanja toka bolesti, odredjivanje optimalnih terapija, rizike operacija i td.

Sinastrija

Sinastrija je astologija uporednih horoskopa. Tumaci ne/kompatibilnost emotivnih partnera, poslovnih partnera, potencijale za buducnost odnosa.

Karmicka Astrologija

Karmicka Astrologija se bavi proučavanjem proslih zivota i uticajem dogadjanja iz tih perioda na sadasnji zivot pojedinca.

Autor: astrolog/astrološkinja Biljana Glušac